Je hebt het idee een zwembad te kopen, leuk! Maar, waar ga je deze concreet neerzetten? De plaats van het zwembad kun je het best goed overwogen kiezen. Een vol zwembad is namelijk niet meer te verplaatsen. Je wilt vooraf natuurlijk de juiste maat kiezen. Hierbij een aantal tips!

Zwembad in de tuin

Een zwembad in de tuin is voor velen een droom. Een droom die minder ver weg hoeft te zijn dan velen denken! Een frame zwembad of een opblaasbad zijn in veel meer tuinen toepasbaar dan je misschien denkt. Een aantal punten zijn wel belangrijk:

Waar plaats je het zwembad in je tuin?

Kies voor een plaats waar het zwembad niet in de weg staat. Een vol bad is immers niet meer te verplaatsen zonder het leeg te laten lopen. Zoek dus een plek uit waar je niet iedere dag langs hoeft te lopen en waar je er nog prima omheen kunt.

Ondergrond

De ondergrond is daarnaast ook van groot belang. Een vlakke ondergrond is een must. Met behulp van speciale zwembadtegels kun je de ondergrond egaliseren en zorg je ervoor dat er geen scherpe delen in het bad kunnen prikken. Zet ook op een grasveldje een zeil of tegels onder je bad. Deze beschermen tegen eventuele takjes, scherpe plantjes of steentjes in het gras. 

Alles over een goede ondergrond voor je zwembad

Schaduw of zon?

De volgende vraag: zet je het bad in een zonnige hoek? Of juist op een schaduwplekje? De keuze is aan jou! Realiseer dat het water in een zwembad op een zonnig plekje sneller warm wordt, maar mogelijk ook gevoeliger wordt voor algengroei. Een goede filterpomp en eventueel gebruik van chloorwater kan dat echter voorkomen. Een schaduwplekje is tijdens de extreem warme dagen misschien wel lekkerder, maar mogelijk wil je dan het water verwarmen op de wat minder hete dagen.

Onder bomen?

Kijk ook altijd even goed naar boven! Mogelijk staan er bomen boven de plek die ideaal lijkt. Hier kunnen takjes, bladeren en misschien wel andere dingen uit vallen. Je water wordt daardoor mogelijk sneller vies. Een afdakje is natuurlijk wel een goede optie voor de nodige schaduw in het bad.

Wanneer zet je het zwembad op?

De keuze is aan jou! Natuurlijk is het tijdens de warme zomerdagen ideaal het bad te hebben staan, maar zelfs al daarvoor of na de warmste zomermaanden kan een zwembad nog steeds heerlijk zijn. Een pomp met verwarmingsfunctionaliteit of een verwarmingsmat kunnen dan wel lekker zijn om het water tot een aangename temperatuur te verwarmen. Reken wel op flink energieverbruik in dat geval! Het verwarmen van water kost veel stroom.