Een zwembad in de tuin is natuurlijk super leuk tijdens de warmere dagen. Lekker badderen, een beetje relaxen en natuurlijk lekker in het water spelen voor kinderen! Het water is tijdens de zomerhitte een welkome verkoeling. Maar bij een zwembad in de tuin komt vaak toch net wat meer kijken dan je in eerste instantie misschien verwacht. Want hoe zorg je dat de boel veilig staat? Welk soort zwembad kies je? En welke voorbereidingen moet je nog meer treffen? Hieronder een aantal handige tips voor bij de aanschaf van een zwembad!


Vorm: rechthoek, rond of vierkant zwembad?

Wat voor vorm zwembad wil je hebben? Wat past het best in de tuin? Dit is een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen. Een rond zwembad is handig als je een groot deel van de tuin wilt gebruiken voor het bad. Zo kun je van alle kanten nog gemakkelijk bij de rand komen.


Wat is een geschikte ondergrond voor een zwembad?

Een zwembad dient op een goed vlakke, egale ondergrond te worden neergezet. Scherpe tegels, takjes of een veldje waar steentjes in zitten kunnen de bodem van het bad beschadigen. Zorg daarom voor een goed vlakke en zachte ondergrond. Het best leg je een zeil of speciale ondertegels neer onder het zwembad voor een zo optimaal mogelijke ondergrond.

Meer over de juiste ondergrond voor je zwembad


Met of zonder pomp?

Een fitlerpomp bij je zwembad zorgt ervoor dat het water veel langer schoon en bruikbaar blijft. Zeker bij een wat groter bad wil je niet bijna dagelijks het water vervangen en is een pomp dus onmisbaar. Een klein opblaasbadje voor je baby of peuter kan natuurlijk prima zonder pomp omdat er weinig water in gaat en dit prima dagelijks ververst kan worden.

Meer over filterpomp voor zwembad


Zwembad met frame? Of opblaasbaar?

Zwembad met frame

De wat grotere zwembaden zijn in meerdere versies leverbaar. Er zijn ronde baden waarbij de bovenste rand opgepompt wordt en onder die rand het bad gevuld wordt met water. Deze zijn ook leverbaar met pomp. Maar over het algemeen zijn opblaaszwembaden de kleinere baden die hooguit een zomerseizoen meegaan.

Opblaaszwembad

Naast de oppompbare baden zijn er de (extra) grote zwembaden, vaak voorzien van een frame dat ervoor zorgt dat het bad zijn vorm behoudt. Deze zwembaden zijn meestal groter en hebben over het algemeen een langere levensduur. Daarnaast is dit type zwembad beschikt voor het aansluiten van een pomp.


Formaat beslissend

Het formaat van het zwembad heeft grote invloed. Bij de keuze voor een groter zwembad is meestal een versie met frame en pomp de beste optie. Je wilt immers niet iedere paar dagen een paar duizend liter water verversen. Wanneer je zoekt naar een kleiner badje voor kleine kinderen is een opblaasvariant veelal het geschiktst. Deze zijn goedkoper en kun je het jaar daarop vervangen voor een groter exemplaar als je kinderen meegroeien. Ze zijn echter niet geschikt voor gebruik met pomp, het water zal dus vaker ververst moeten worden.