Een mooi plekje is uitgezocht, het zwembad is opgezet, je bent er helemaal klaar voor! Er ontbreekt nog maar één ding, een onmisbare toevoeging: water! Maar hoe ga je het zwembad vullen? Wat voor water pak je hiervoor? Hoe pak je dit het best aan? Lees hier hoe je het zwembad vult met water.

Hoe vullen?

In een gemiddeld opzetzwembad gaat al snel een paar duizend liter water. Voordat het zwembad gevuld is ben je dus best even verder. Je kunt natuurlijk met emmertjes water vanuit de keukenkraan heen en weer gaan lopen, maar het handigst kun je het zwembad vullen met behulp van de tuinslang. Leg de tuinslang in het bad met iets erop zodat de slang niet gaat drijven of wegslingert. Draai vervolgens de kraan open tot het waterpijl op het gewenste niveau is.

Het handige aan de tuinslang is dat deze vaak ook weer gebruikt wordt voor het legen van het zwembad.

Heb je geen waterkraan in je tuin en is een tuinslang geen optie? Dan is een goede emmer de enige optie! Weet wel dat er makkelijk een paar duizend liter water in een opzetzwembad gaat en dat de gemiddelde emmer zo’n 10 liter inhoud heeft (anders is hij ook niet meer te tillen). Vullen op deze manier gaat dus wel even duren!

Tot hoe hoog vullen?

Vul je zwembad nooit tot de rand! De meeste zwembaden zijn hier niet voor gemaakt. Daarnaast overstroomd het bad direct wanneer iemand in het water gaat. Zorg daarom dat je het bad voor zo’n 70 a 80% vult. Bij een zwembad van ongeveer een meter diep houd je dan een vulling tot maximaal 20cm onder de rand aan.

Twijfel je? Controleer de handleiding even, daarin staat vrijwel altijd hoe vol het zwembad maximaal gevuld dient te worden.


Gebruik kraanwater

Het zwembad vul je het best met gewoon kraanwater. Andere watersoorten (mineraalwater of bronwater) zijn minder geschikt. Deze watersoorten kunnen een andere samenstelling hebben en door bijvoorbeeld hogere ijzerwaarden zorgen voor snellere roestvorming aan het zwembad of de accessoires.

Kraanwater is in Nederland van hoge kwaliteit en heeft een goede samenstelling voor gebruik in een zwembad. Het bevat de juiste mineralen en samenstelling is geeft daarmee de minste kans op verkleuring aan het zwembad.

Gebruik van grondwater is af te raden. Onder andere door combinatie met chloor zorgt dit water mogelijk voor verkleuringen aan het zwembad en water.

Kosten voor vullen zwembad

Kraanwater kost natuurlijk wat, al vallen de kosten gelukkig reuze mee. In Nederland kost een kuub kraanwater (1m3 = 1000 liter) ongeveer een euro. Er zijn gebieden waar de prijs zelfs wat lager ligt (zo rond de 80 cent). In Vlaanderen kan water wat meer kosten en ben je zo’n 4 euro per 1000 liter kwijt.

Een gemiddeld zwembad bevat al snel een paar kuub water. Een zwembad van 3m bij 2m bij 75cm vergt al zo’n 3800 liter water, wat dus neerkomt op zo’n 3,8 m3 (€3,80 – €15 aan water). Gelukkig kun je het water lang gebruiken wanneer je het op de juiste manier behandelt en schoon houdt.